Creieu que és interessant el tema en el que es basa el PDR?

dilluns, 20 de febrer del 2012

Les aigües subterrànies al planeta Terra

On va l’aigua que cau dels núvols? La resposta a aquesta pregunta segurament seria: als rius, al mar, als oceans, etc. I si responguéssim d’aquesta manera, no ho hauríem fet gens malament, el que passa és que la resposta està incomplerta, perquè els oceans, els mars i totes aquestes masses d’aigua sols emmagatzemen una petita part de tota l’aigua del planeta. La part restant, s’infiltra sota la superfície de la terra, a través d’esquerdes, porus i cavitats. I a aquesta aigua li pot passar dues coses: que surti per mitjà de pous, fonts o, per contra, que romangui a les profunditats del planeta. Sembla que no, però els estudis diuen que més del 96% del volum d’aigua dolça disponible al planeta Terra es troba emmagatzemat en aigües subterrànies.
Imatge extreta de Wikipedia.com. Podeu trobar-la clicant el següent enllaç
 
Perquè l’aigua s’escoli a través del sòl, hi ha d’haver partícules o grans minerals que formin buits entre si en forma de porus, cavitats i fissures, esmentats anteriorment. Quan l’aigua es troba a la superfície subterrània del planeta, formarà aqüífers; bé, no sempre, però la majoria de cops. Els aqüífers són les roques poroses i permeables que emmagatzemen i transmeten l’aigua. N’hi ha dos tipus: 
  • Aqüífers detrítics: són els aqüífers que estan formats per masses de roques fragmentades, com l’arena o la grava, i, que emmagatzemen l’aigua als espais intersticials, és a dir, entre els grans de sorra del substrat.
  • Aqüífers càrstics: són els aqüífers on hi ha algunes roques dissoltes per l’aigua i formen unes estructures geològiques típiques anomenades Karst1 que tenen la capacitat d’emmagatzemar grans quantitats d’aigua.

1Les estructures geològiques Karst estan, habitualment formades per roques calcàries, tot i que les dolomies, els guixos i les sals també poden formar-les.

Imatge extreta de Fortunecity.com. Podeu trobar-la clicant el següent enllaç
Imatge extreta de Fortunecity.com. Podeu trobar-la clicant el següent enllaç
 
En canvi, si l’aigua dels aqüífers sortís, ho faria en forma de font o de pou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada